traderbertaqwa

Euro,in shaa Allah akan meneruskan kenaikkan ke 52 week

Pendidikan
MYX:EURO   EURO HOLDINGS BHD
Allahumma Solli ‘Ala Muhammadin Wa ‘Ala Aali Muhammad..Sila di amalkan setiap hari sehari semalam yer!!..

Alhamdulillah,terbuka untuk aku kongsikan sedikit pengalaman trading ini kat korang yer...Sekadar sembang-sembang kedai warong jerk!!!

Semalam aku baru masuk 1 kaunter ni...harga pun boleh tahan jugak ler!!!..
Seperti di dalam chart tersebut...

Telah aku setting chart(trading plan) di atas tu yer mengikut ilmu yang ada nih!!..

So korang tengok lah yer!!!...

Sebenarnya agak tinggi jugak harga yang aku beli ni kerana posisi cut loss aku sangatlah tinggi...
Sebelum aku nak entry memang aku dah ready untuk rugi...
''Dah nama pelabur kan ,memang ada rugi dan untung nya!!..
Yang menyakinkan aku untuk entry bukan di sebabkan chart pattern BO, indi Macd Cross and RSI momentum tu tau!!!
Tetapi yang menyakinkan aku asbab transaksi berlaku pagi itu..
Mybe dalam pukul 11.00 lebih kut aku lihat harga naik turun berlanjutan di dalam kaunter nih....

So aku buat kajian sepatas kilat untuk melihat posisi yang terbaik,,,
Biasanya time-time begini geng-geng Intradays and scalping tengah beraksi...Hit and run...

Sampai lah satu kemuncak dimana pelabur dan jerung2 besar masuk...
Mereka sanggup membeli harga yang diorang jualkan maka harga pun memecahkan resistant (Breakout) yang ada...
Harga terus naik kerana volume bid sell telah di makan oleh jerung-jerung besar...
Jerung mengangkat harga dengan belian yang banyak sehingga bid sell menjadi kurang bilangannya dan memudahkan volume yang kecil di masuki oleh pelabur kecil untuk membantu menaikkan harga tersebut...
Apabila demand pembelian kuat mengatasi penjualan maka harga akan spike terus menerus tanpa ada halangan kecuali ada penjualan yang besar berlaku, baru lah harga akan turun dengan begitu besar...

Untuk TP tu...Aku layan swinger and longterm bro...
Kalau nak shorterm tu korang TP di atas BO week 52 or ikut level masing-masing...
Ini bukan buy call taw!!!...Tapi sekadar berkongsi pengalaman strategi trading plan yang aku ada...

Di dalam chart telah aku spotkan trading plan aku untuk korang belajar dan ambil pengalaman yer!!!..
Apa yang kurang,aku minta maaf yer!!..
Apa yang baik korang ambik,apa yang kurang sesuai jangan kecam plak!!!....


Pesanan :

Sebelum trade buat kajian dulu,
Apabila sudah yakin tetapkan entry dan CL ...
Kira rugi dahulu dari harga entry itu ke CL ...
Dalam Apps adroid ada MYSTOCK..
Korang boleh kira dahulu kerugian yang bakal di terima,
Adakah sanggup atau tidak!!!...
Jika sanggup silakan!!!...
Jika tidak lebih baik jangan trade!!!..
Pilih lah jalan yang selamat bukan membabi buta yer!!!..

Bagi muslim baca doa perlindungan,bismillah dan selawat 3x...
Mohon petunjuk Allah SWT dari apa yang kita rancangkan itu...
Niatkan kerana Allah SWT
Sekiranya baik untukku maka permudahkan, sekiranya tidak maka tunjukkan lah...
Biar hati tenang dan redha dengan pemberian Allah SWT...
Baru tekan butang buy...Begitu juga nak sell biar dalam keadaan tenang jangan terburu-buru...
Semua urusan rezeki itu milik Allah SWT...
Kalau rugi redha,kalau untung syukur...

Wallahu'alam

Komen