Bitcoin'in 21 milyonluk sabit arzı değiştirilebilir mi?
Sabit piyasa değeri nedir?
Sabit üst sınır, kripto analiz web sitelerinin ve proje topluluğunun yakından izlediği bir parametredir.
Sabit üst sınır, bir blokzincir kodu tarafından kripto para biriminin mutlak maksimum arzı üzerinde belirlenen sınırdır. Sabit sınır, kripto para biriminin birimlerinin daha fazla üretilmesini veya dolaşımını engeller. Her bir tokenin değerini yükselten kıtlığı teşvik ettiği için yaygın olarak iyi bir etkiye sahip olduğu kabul edilir. Örneğin, dünyanın ilk kripto para birimi olan Bitcoin'in (BTC) sabit üst sınırı, anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından 21 milyon olarak belirlenmiştir.
Mutlak kıtlık, bir malın sonlu, sabit arzını ifade eder. Bir ürüne yönelik talep arttığında, daha yüksek talebi karşılamak için ek bir arz tepkisi yoktur. Bu nedenle arz tamamen esnek değildir. Talepteki artış ne olursa olsun, daha fazla üretim yapamazsınız. Fiyat, dalgalanabilen tek çıktıdır. Bu durum BTC için de geçerlidir; Bitcoin'in ihraç oranı ve sabit limitli arzı, madencilik için ne kadar enerji harcandığına bakılmaksızın sabit kalır. Bununla birlikte, bu kısıtlamayı aşmak için bir kripto para biriminin temel özelliklerini değiştirmesi ve böylece kendini yeniden icat etmesi gerekir.
Ancak, altın yalnızca onu çıkarmak için gereken enerji açısından kıttır. Eğer herkese kürek dağıtıp kazmaya başlamalarını isteseydik, piyasaya çok daha fazla altın akın eder ve fiyat düşerdi.
Sabit üst sınır parametresi, bir ilk madeni para teklifini (ICO) değerlendirirken de kullanılır. Satın almayı düşünmeden önce, yatırımcılar ve kullanıcılar bir projeyi veya protokolü değerlendirirken çeşitli unsurları göz önünde bulundurmalıdır. Bir ICO'nun sert ve yumuşak üst sınırları, bu unsurlar arasında en iyi bilinen parametrelerdir. Yumuşak sınır, geliştiricilerin ürünlerini piyasaya sürmek için yükseltmeleri gereken minimum miktardır; sert sınır ise bir ekibin ICO'da yükseltmeyi umduğu toplam miktardır.
Sert sınır, bir ICO sırasında satılan maksimum token sayısını ifade ederken, yumuşak sınır, bir projenin geliştirmeye başlamak için toplayabileceği minimum para miktarını ifade eder. Sonuç olarak, sert sınır genellikle yumuşak sınırdan çok daha yüksek olarak belirlenir, çünkü bu minimum gerçekçi bir hedeften çok bir bağış toplama hedefidir.
Kripto para birimleri neden sabit bir sınıra sahiptir?
Projenin tokenlarının azlığı ve söz konusu projenin yol haritası da dahil olmak üzere iki önemli nedenden ötürü yeterli bir üst sınır gereklidir.
Bunlardan ilki projenin token'ının kıtlığıdır. Dünyanın ilk kripto para birimi olan Bitcoin, arzı sınırlı olduğu için değerlidir; sadece 21 milyon Bitcoin çıkarılabilecektir. Sabit bir üst sınır koymaya çalışan herhangi bir proje de aynı arz ve talep ilkelerini takip etmelidir. Ayrıca, temel projenin bütünlüğü ve değeri de korunacaktır. Öte yandan, iş liderleri ve ekip üyeleri bu sayıyı doğru belirlemek için hassas bir denge kurmalıdır. Token sayısı arttıkça tokenların değeri azalır ve bunun tersi de geçerlidir.
İkinci olarak, sabit bir üst sınır, projenin yol haritasıyla yakından bağlantılıdır. Son olarak, ekip toplanan paranın nasıl kullanılacağını netleştirmelidir, zira katı bir üst sınır belirlemedikleri için girişimlerin beklediklerinden daha fazla para topladıkları durumlar olmuştur.
Bitcoin'in sabit bir sınırı var mı?
BTC'nin anonim yaratıcısı Bitcoin'in sabit üst sınırını 21 milyon olarak belirlemiştir, yani BTC'nin arzı sınırlıdır.
Satoshi Nakamoto, Bitcoin'i oluşturduğunda var olabilecek BTC miktarına sabit bir sınır koymuştur. Toplam BTC sayısı hiçbir zaman 21 milyonu aşmayacaktır. Sabit sınır, Bitcoin'in kaynak kodunda yazılı olan ve ağ düğümleri tarafından uygulanan bir sınırdır.
Bitcoin üzerindeki sabit sınır, bir para birimi ve yatırım aracı olarak değer önerisi açısından kritik önem taşımaktadır. Bitcoin, altın ve gayrimenkul gibi, başarılı bir değer saklama aracıdır çünkü miktarının artırılması zordur. Her dört yılda bir, yarılanma nedeniyle, Bitcoin üretmek daha karmaşık ve nihayetinde imkansız hale geliyor.
Bitcoin'in sabit sınırı değiştirilebilir mi?
Bitcoin ağının kuralı değiştirilerek, sabit sınırı değiştirilebilir.
Bazı Bitcoin şüphecileri BTC'nin sadece bir yazılım olması nedeniyle ağ kurallarının kolayca değiştirilebileceğini savunuyor. Bu eleştirmenler, blok sübvansiyonu - her blokta yaratılan yeni Bitcoin miktarı - her dört yılda bir azaldığından, madencilerin arz sınırını 21 milyon BTC'nin ötesine yükselterek gelir akışlarını korumak isteyeceklerini söylüyorlar.
Görünürde, madenciler arz sınırını değiştirmeye ve daha fazla yeni Bitcoin üretmeye ikna olacaklardır. Ancak bu ayarlama, aşağıdaki bölümde açıklandığı gibi çeşitli nedenlerle gerçekleşmeyecektir.
Bitcoin üzerindeki sabit sınır neden değişmeyecek?
Bitcoin'deki sabit sınır, teşvik yapısı ve yönetişim mekanizması ile değiştirilmeye karşı güvence altına alınmıştır. Bitcoin'in kural setini yöneten kuruluşlar, ağın mimarisi nedeniyle sabit sınırda yapılacak bir değişiklikle mücadele etmek için önemli teşviklere sahiptir, ancak bunu değiştirmek isteyenlerin ağ üzerinde hiçbir gücü yoktur.
Teşvikler
Bitcoin'in sabit sınırını değiştirmek için en fazla teşvike sahip kişiler madencilerdir. Bitcoin'in sabit sınırının değiştirilmesi madencilerin kazançlarını kısa bir süre için artırabilir. Ancak, bunu yapmak Bitcoin'e yatırım yapmanın ana argümanlarından birini ortadan kaldıracaktır: Bitcoin'in kıtlığı.
BTC'nin birçok yatırımcı için çekiciliği, öngörülebilir, sabit arzıdır. Ancak, Bitcoin'in değer teklifinin temel itici gücünü ortadan kaldırmak madencilerin yararına değildir. Değişiklik BTC bazında madenci gelirini artıracak olsa da, fiat bazında madenci gelirinde net bir kayıpla sonuçlanan yıkıcı ve kalıcı bir fiyat düşüşüne yol açacaktır.
Madenciler Bitcoin cinsinden gelirlerinden ziyade fiat cinsinden kazançlarıyla ilgilenirler çünkü neredeyse tüm masrafları - maaşlar, ekipman masrafları ve enerji faturaları - fiat cinsinden ödenir. Sonuç olarak, Bitcoin'in fiyatı düşerse madenciler para kaybedecektir.
Bitcoin Yönetişimi
Bitcoin'in sabit üst sınırının değiştirilmesi olasılığı, BTC'nin dağıtık, mutabakata dayalı bir ağ olduğuna ilişkin iki temel yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Öncelikle, Bitcoin kaynak kodunun yüzlerce olmasa da düzinelerce farklı versiyonu vardır. Örneğin, Bitcoin ağındaki her düğüm hatalı blokları reddeden bir yazılım çalıştırmaktadır.
Birçok düğüm Bitcoin Core'un en son sürümünü çalıştırırken, bazıları hala eski sürümleri ve uygulamaları kullanmaktadır. Sonuç olarak, BTC Core'un kaynak kodunu değiştirmek basit olsa da, on binlerce düğümü bu değişiklikleri uygulamaya ikna etmek çok daha zordur.
Dahası, madenciler ağın kuralları üzerinde hiçbir kontrole sahip değildir. Bunun yerine, madenciler yeni bloklar oluşturmaktan ve işlemleri doğrulamaktan sorumludur. Madenciler ağa yeni bir blok gönderdiğinde, on binlerce düğüm bağımsız olarak bunu doğrular ve uygun miktarda yeni BTC ürettiğinden, meşru iş kanıtına sahip olduğundan ve geçerli işlemler içerdiğinden emin olur. Bu kriterleri ihlal eden tüm bloklar düğümler tarafından reddedilir, bu da madencilerin Bitcoin'in kural seti üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadığını gösterir.
Madencilerin yüzde 95'i 2017 yılında Bitcoin'in ölçeklenmesini sağlamak amacıyla blok boyutu sınırını kaldırmayı kabul ettiğinde, bu teori gerçeklik tarafından doğrulanmış oldu. Öte yandan, düğümler ve kullanıcılar değişime direndi ve madencileri farklı bir ölçeklendirme yöntemine geçmeye zorlamayı başardı.
Bitcoin'in sabit sınırı nasıl değiştirilebilir?
Yukarıda bahsedilen karşıt teşviklere rağmen, bir arz sınırı değişikliği potansiyel olarak gerçekleştirilebilir. Örneğin, Bitcoin'in arz sınırını değiştirmek için birkaç kuruluşun birlikte çalışması gerekecektir.
Geliştiricilerin önce değişikliği önermesi, ardından da bunu uygulamak için kodu yazması gerekecektir. Neredeyse kesinlikle çekişmeli olacak ortak bir tartışma olacaktır. Geliştiricilerin Bitcoin Core'a dahil edilmeden önce bu iyileştirmeler üzerinde anlaşmaya varmaları gerekecektir.
Daha sonra topluluğun, ağın bir bütün olarak yeni kural setine geçmesini sağlamak için bir aktivasyon yolu üzerinde anlaşması gerekecektir. Örneğin, arz sınırının değiştirilmesi, ağdaki tüm düğümlerin değişiklikleri kabul etmesini ya da atılmasını gerektiren bir hard fork gerektirecektir.
Hem madenciler hem de düğümler etkinleştirme yolunun bir parçası olarak değişikliğe desteklerini ifade edebilir ve ağın çoğunluğu destek sinyali verdikten sonra değişiklik etkinleştirilebilir. Değişikliği reddeden düğümler ve madenciler, orijinal Bitcoin ağını koruyarak, pazar payı ve hash oranı için rekabet eden iki ağ ile bir azınlık çatalı işletecektir.