Gelişmekte Olan Ülkelerde Borsa Yükselince DXY değer yitirdi
Amerikan Dolar Endeksi için piyasadaki ilişkileri anlamak önemlidir; peki ABD Dolarının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi nedir?
ABD Doları üzerinde en büyük etkiye sahip olan kurum ABD Merkez Bankası (FED)'dır. FED'in kullanabileceği iki önemli aracı vardır. Birincisi, para basabilmesi ve ikincisi faiz oranını ayarlayabilmesidir. Faiz oranlarının artırılması ve bilanço boyutunun küçültülmesi, sıkı para politikası olarak adlandırılırken, faiz indirimleri ve para basma ise genişleyici para politikasına dahildir.
Önemli olan nokta, genişleyici para politikasının Doları güçlendirdiği, sıkı para politikasının ise Doları zayıflattığıdır.
Ancak piyasa katılımcılarının faiz projeksiyonuna baktığımızda, yıl sonunda daha gerçekçi bir faiz oranının olduğu görülüyor.
Merkez bankası üyeleri ve piyasa katılımcıları arasındaki bu farklılık hakkında daha fazla detayı başka bir yazıda ele alalım. Bu yazı için önemli olan nokta, bu yılın sonunda faiz oranlarının zirvesine ulaşacağımız ve daha sonra düşen faiz oranları beklenmesi gerektiğidir. Şimdi dikkatlice okuyanlar, düşen faiz oranlarının Doları zayıflattığını biliyorlar.
Fed'in daha fazla sıkılaştırma önlemleri nedeniyle bu yıl ABD Dolarında son bir yükseliş olasılığı göz ardı edilemez. Ancak benim görüşüme göre, Dolar zirvesini geçen yılın Eylül ayında zaten gördü ve şu anda ABD Doları için ayı piyasası beklentisi içindeyim. Bu bağlamda, düşen faiz oranları ve zayıflayan Dolar ile birlikte ortaya çıkan fırsatlara gelirsek, ABD Doları ile mükemmel bir negatif korelasyona sahip belirli bir varlık var. Yani, ABD Doları yükseldiğinde bu varlık düşerken, ABD Doları düştüğünde bu varlık yükselir. Bu korelasyonu anlamanızı kolaylaştırmak için aşağıdaki grafikte gösterdim.
Gelişmekte olan ülkeler yatırım fonları (GOÜ YF), düşen Dolar ile kar etmek için cazip bir fırsat sunuyor ve aynı zamanda portföyde güçlü bir çeşitlendirme sağlıyor. Bu YF'de Çin de bulunuyor ve teknik olarak şu anda oldukça güçlü görünüyor. Grafikte ters omuz-baş-omuz formasyonu ve Elliot Dalga Sayımı görülebilir. Burada, dalganın birinci dalga olarak çok temiz bir şekilde yükseldiğini ve ikinci dalga olarak da iyi bir düzeltme olduğunu görebiliriz.
Teknik göstergelerin analizinde de sürekli olarak olumlu bir tablo görülüyor, bu da beni çok boğa piyasası düşüncesine yönlendiriyor. Gelişmekte olan ülkeler ve ABD Doları arasındaki korelasyon teorimizi doğruluyor. Genel olarak, düşen tahvil getirileri ve gelişmekte olan ülkelerin borçluları için daha cazip döviz kurları nedeniyle, risk iştahının gelişmekte olan ülkeler GOÜ YF'una yatırım yapmak için arttığını söyleyebiliriz.
Sonuç itibariyle, ABD Doları, gelişmekte olan ülkeler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. ABD Merkez Bankası (FED), ABD Doları üzerindeki en büyük etkiye sahip kurumdur. FED'in faiz oranlarını ve para politikasını ayarlama yeteneği, Doların değerini etkiler. Genişleyici para politikası Doları güçlendirirken, sıkı para politikası Doları zayıflatır.
Bu yılın sonunda faiz oranlarının zirvesine ulaşması ve sonrasında düşmesi beklenen bir süreç olduğu öngörülmektedir. Bu durum, Doların zayıflamasına neden olabilir. ABD Doları geçen yılın Eylül ayında zirveye ulaşmış olabilir ve şu anda ayı piyasası beklentisi içinde olabilir.
Maklumat dan penerbitan adalah tidak dimaksudkan untuk menjadi, dan tidak membentuk, nasihat untuk kewangan, pelaburan, perdagangan dan jenis-jenis lain atau cadangan yang dibekalkan atau disahkan oleh TradingView. Baca dengan lebih lanjut di Terma Penggunaan.