Şok Marketler SOKM Hisse Senedi Yorum 26.04.2020

Öncelikle Şok Marketler A.Ş. Borsa İstanbul’da SOKM koduyla işlem gören ve ülkemizin önde gelen perakende şirketlerinden birisidir.

Şirket kartına baktığımızda yaklaşık %37’si halka açık olan şirketin son dönemdeki olumlu faaliyet gelirlerine rağmen dönemi zararla kapatması ve öz sermayesinin eksiye düşmesi dikkat çekiyor. Bu durumun sebebi 2019 yılında şirketin büyüme amaçlı 851 yeni mağaza açarak yatırıma girişmesi ve dolayısıyla orta – uzun vadeli borçların öz kaynağı eksiye çekmesi olarak açıklanabilir.

SOKM Genel Görünüm
Şok Marketleri hisse senedine genel olarak baktığımızda halka arzından bu yana 2 majör seviye arasında hareket ettiğini görüyoruz. Yukarıda 11,70 ve aşağıda 6,98 olarak göze çarpan bu seviyeler hissenin bu zamana kadar oluşturduğu yatay hareketi gösteriyor.

Şok Marketleri Teknik Görünüm
Şok marketleri hisse senedine teknik olarak baktığımızda geçmişten bu yana uzun vadede yaptığı yatay kanal hareketi dikkat çekiyor. Bu yatay kanal hareketi içinde son olarak 17-18 ve 19 mart 2020 tarihlerinde kanal alt seviyesinin test edildiği ve kısa süreli bir ihlalin ardından fiyatın kanal orta seviyesine geri geldiği görülüyor.

Geçtiğimiz hafta son işlem günü tekrar kanal üstüne ivmeli bir yükseliş sergileyen Şok Marketler Hisse Senedi hafta kapanışını 11,69 seviyesinde gerçekleştirdi. 11,54 ortalamalı yaklaşık 2,8 milyon lot bekleyen alım emri ile geçtiğimiz haftayı kapatan Şok Market Hisse senedi yeni haftaya tarihinin en yüksek seviyeli direnci ile başlayacak.

Şok Market Hisse Senedi SOKM
Şok market hisse senedini daha detaylı incelediğimizde 22 mayıs 2020 tarihinde 7,35 seviyesiyle başlayan bir yükselen trend göze çarpıyor. Bu yükselen trend 10 Şubat tarihinde anormal şekilde ihlal edildikten sonra hızlıca geri toparlanarak trende ivmeli bir geri dönüş yaşanıyor.

Son kapanışı seviyesi ile birlikte fiyatın altında en yakın 11,54 desteği ve 10,93 desteği bulunmaktadır. Bu iki desteğin arasında grafikte mavi kesik çizgi ile belirtilen yükselen trend seviyeleri mevcuttur. Fiyatın geri çekilmesi halinde ilk uğrayacağı seviyeler bu seviyeler olacaktır. Yükselen trendin aşağı yönlü kırılması durumunda 9,34 seviyeleri gündeme gelebilir.

Son kapanışın üzerinde geçmişte test edilmiş herhangi bir seviye bulunmadığı için farklı birkaç senaryodan söz etmemiz gerekecek.

Yukarı yönlü ilk senaryo daha önce grafikte açıklanan yükselen trendin bir kanal hareketine dönüşerek yukarı yönlü bu kanalın katlanarak çoğalması ihtimali. Grafikte kesik mavi çizgilerle 3 tane yükselen kanal görülmektedir. Bu senaryoda fiyatın kullanacağı hareket alanı ve muhtemel dönüş noktaları bu kanallara teması ile oluşacaktır. Yukarıdaki hedefler 30 Mayıs için kanal üst seviyeleri 12,08 – 13,28 ve 14,30 olarak söylenebilir. Zaman ilerledikçe kanal üst seviyeleri de artacaktır.

Diğer bir senaryo ise uluslararası finansal piyasalarda kabul görmüş bir genel grafik formasyonu olan Flat Base yani Düz Taban Formasyonu olacaktır.

Bu formasyonun kabul görmüş kurallarında en az 65 günlük yassı veya düz bir hareket gösteren bir finansal enstrümanın hareket düzleminin üst bölgesini önceki günlere göre en az %50 daha fazla hacimle kırması sonucu fiyatta yukarı yönlü ani hareketler oluşur. Bu hareketler taban genişliğinin yaklaşık %85’i kadar olabilir.

Mevcut hisse senedi görünümünde kanal hareketinin genişliği 4,72 TL olarak hesaplanacak olursa Düz Taban Formasyonunun çalışması durumunda formasyon hedefi Kanal genişliğinin yaklaşık %85’i olarak 15,70 seviyelerini göstermektedir.

Bu formasyon için dikkat edilmesi gereken hususların başında üst direnci yüksek bir hacimle kırılması ve işleme giriş için en az %5lik bir fiyat artış hareketinin olması gerekliliğidir.

“Yazıda bahsi geçen teknik analiz ve görüşlerin tamamı kişisel görüşlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi özelliği taşımamaktadır.”

Zenpara / Borsa Hisse Senedi

B.Celal Özen
Beyond Technical AnalysisborsaborsaistanbulChart PatternshissehisseanalizhissesenedihissesenetlerimarketSOKSOKMTrend Analysis

Juga pada:

Penafian