MYX:TSH   TSH RESOURCES BHD
bukan nak citer pasal tsh sgt tapi lebih kepada outlook utk plantaion sector

kebiasaanya demand untuk plantation di akhir tahun ni meningkat harga palm oil pun agak tinggi skarang ni . tapi maybe mungkin sector lain dah overshadow plantation ni so hlib bagi neutral untuk sector ni ..tapi untuk tsh mereka remnde buy..tapi biasalah jgn la expect nak naik laju mcm yang lain. selain tsh , Jtiasa pun menarik perhatioan harini...selain rsawit dan fgv,

Plantation - 3Q20 results preview author: HLInvest | Tarikh penerbitan: Kam, 5 Nov 2020, 10:13 PG

Berdasarkan anggaran kami, pemain perkebunan hulu murni di bawah liputan kami kemungkinan akan melaporkan prestasi 3Q20 yang lebih baik (berdasarkan QoQ), berdasarkan harga CPO rata-rata yang lebih tinggi dan output TBS (kecuali untuk IJMP dan SD Plant, yang melaporkan keluaran QoQ FFB yang lebih lemah) . Pratinjau hasil diketepikan, sementara kami masih berpandangan bahawa harga CPO tinggi semasa tidak mungkin akan bertahan hingga berbaki bulan 2020, walaupun harga rata-rata tahun penuh kemungkinan akan lebih tinggi daripada anggapan kami sebanyak RM2,350 / mt; mungkin rata-rata RM2,550-RM2,600 / mt untuk tahun 2020. Kami mengekalkan unjuran harga CPO purata kami sebanyak RM2,350-2,400 / mt pada tahun 2020-21 dan sikap Neutral terhadap sektor ini buat masa ini, sementara menunggu tinjauan lebih lanjut mengenai sektor ini. Untuk pendedahan, pilihan utama kami adalah TSH Resources ( BELI ; TP: RM1.14).

Pratonton keputusan. Syarikat perladangan akan mula melaporkan hasil kewangan suku tahunan mereka mulai minggu depan.

QoQ - Pemain hulu yang murni untuk mendapat keuntungan daripada output FFB dan harga CPO yang lebih tinggi. Pemain perkebunan hulu yang murni di bawah liputan kami kemungkinan akan melaporkan prestasi 3Q20 yang lebih baik (berdasarkan QoQ), berdasarkan harga CPO rata-rata yang lebih tinggi (yang telah meningkat sekitar 20% dari 2Q20) dan output TBS (untuk kebanyakan pemain perladangan, kecuali untuk IJMP dan SD Plant, yang melaporkan output QoQ FFB yang lebih lemah). Bagi pemain bersepadu, prestasi yang lebih kuat di segmen hulu kemungkinan akan diimbangi sebahagiannya oleh prestasi yang berpotensi lebih lemah di segmen hilir (terutamanya disebabkan oleh kos stok yang lebih tinggi)

Di antara syarikat perladangan di bawah liputan kami, kami perhatikan bahawa FGV dan HS Plant melaporkan pengeluaran TBS yang lebih tinggi pada 3Q20 (masing-masing sebanyak 13.2% dan 14.2%).

YoY - Harga CPO yang lebih tinggi untuk mengimbangi prestasi output FFB bercampur. Pemain perkebunan hulu yang murni kemungkinan akan melaporkan prestasi 3Q20 yang lebih baik (berdasarkan YoY), kerana harga CPO purata yang lebih tinggi (yang meningkat> 30% pada 3Q20) akan lebih daripada mengurangkan prestasi output TBS yang bercampur-campur di antara pemain perkebunan tulen di bawah liputan kami. Sebaliknya, pemain bersepadu, kemungkinan akan melihat prestasi yang lebih baik di segmen hulu diturunkan oleh prestasi yang lebih lemah di segmen hilir (yang timbul daripada kos bahan baku yang tinggi dan permintaan yang lemah).

Di depan output FFB , hanya 3 dari 9 pemain ladang di bawah liputan kami mencatat output FFB yang lebih tinggi (iaitu, FGV, HS Plant dan IOIC), sementara 6 syarikat perladangan yang lain melaporkan output FFB yang lebih rendah (yang berkisar antara 0,5-9,4% YoY ) disebabkan terutamanya oleh pendedahan mereka di Indonesia (yang pada gilirannya, diseret oleh kesan kekeringan yang melanda pada tahun-tahun sebelumnya).

Pratinjau hasil diketepikan… Harga CPO baru-baru ini menambah keuntungannya hingga setinggi RM3,300 / mt dan rata-rata pada RM2,610 / mt YTD, didorong terutamanya oleh (i) kenaikan harga kacang soya (dipicu oleh kebimbangan cuaca), dan (ii ) keprihatinan terhadap kekurangan bekalan minyak sawit di Malaysia dan Indonesia. Walaupun kami masih berpandangan bahawa harga CPO tinggi semasa tidak mungkin akan bertahan hingga bulan-bulan 2020 yang masih ada, harga purata tahun penuh kemungkinan akan lebih tinggi daripada anggapan kami sebanyak RM2,350 / mt; mungkin purata RM2,550 - RM2,600 / mt untuk tahun 2020. Sementara menunggu tinjauan lebih lanjut mengenai sektor ini, kami menyimpan andaian kami sekarang pada harga RM2,350-2,400 / tan pada tahun 2020-21.

Ramalan. Kekalkan untuk Sekarang, Menunggu Hasil Hasil Sebenar.

Tetap Berkecuali. Kami mengekalkan sikap Neutral kami terhadap sektor ini untuk sementara waktu, sementara menunggu tinjauan mengenai andaian harga CPO kami pada 2020-2021. Untuk pendedahan, pilihan utama kami adalah TSH Resources ( BELI ; TP: RM1.14).

Sumber: Penyelidikan Bank Pelaburan Hong Leong - 5 Nov 2020

Komen

Laman Utama Penyaring Saham Penyaring Forex Penyaring Kripto Kalendar Ekonomi Bagaimana ia berfungsi Ciri-ciri Carta Harga Rujuk rakan Peraturan Dalaman Pusat Bantuan Laman web dan Penyelesaian Broker Widget Penyelesaian Pencartaan Perpustakaan Pencartaan yang Ringan Blog & Berita Twitter
Profil Tetapan Profil Akaun dan Pengebilan Kawan-kawan yang dirujuk Coin Tiket Sokongan Saya Pusat Bantuan Idea yang diterbitkan Pengikut Mengikuti Mesej Peribadi Sembang Daftar Keluar