2022 BIST'e Yaradı

Telah dikemas kini
BIST100 için 2022'nin getiri şampiyonu demek yerinde olur. TRY bazında 159%, USD bazında 81%, Euro bazında 99%, GBP bazında ise 107% artan çok az finansal varlık vardır.
O sebeple BIST100 endeksi, tarihi dönemini yaşadı diyebiliriz.
Fakat zamana yayılmadan, roket gibi dimdik yükselen finansal varlıkların fiyatları da aynı şekilde düşüş yaşar. Baskılanmamış bir piyasada BIST100'ün kısa vadede, bu şekilde getiriler elde elde edemeyeceğini tecrübeli kesim iyi bilir. Fiyatlarda balonlaşmaya sebep olan durumlar söz konusu, peki ya bu durumlar ortadan kalktığında ne olacak?
BIST'te toplam yatırımcı sayısının güncel verilerle yılbaşından beri 29% artarak 3 milyon 48 bin kişiye ulaştığını biliyoruz. 3 milyon azımsanacak bir sayı değil. 85 milyonluk ülkede 3 milyon yatırımcı çok kötü sayılmaz, peki kaçı bu piyasalarda çöküş yaşadı? Kaçı finansal okur yazar? Hepsi uzun vadeci mi? Gerçek bir ayı dönemini kaç kişi yaşadı? Bu sorular yatırımcı kitlesinin zor zamanlarda yani düşüş trendlerinde ne şekilde davranacağı hakkında bizlere ipucu verir.

Bu sene yatırımcı sayısında artışın olmasının başka bir sebebi de, piyasa müdahaleleriyle yatırımcıya alacak pek bir şey bırakılmamış olması. Yatırımcılar, dolar talebi azalınca borsaya resmen hücum etti. Borsa o kadar ucuzdu ki, hisseler, banka endeksi hepsi ucuzdu. Dolar bazında bakıldığında 2021 sonlarında 104 dolara kadar düşen borsa, 2022'de 137 doları gördü ve sonrasında hücum eden kitle ile 255 dolar zirvesini yaşadı. İç piyasada doların baskılanması, dış piyasada Fed'in altın ve ABD hisseleri üzerindeki baskısı, Çin'in kripto yasağı, sonrasında yine kriptolarda yaşanan güven sarsıcı, talihsiz olaylar silsilesi insanlara alacak bir şey bırakmadı. Dürüst olmak gerekirse BIST işte bu hadiselerden karlı çıktı. Ucuz mala herkes hücum etti, piyasa ralli yaptı.

Fed faizleri henüz bitmedi fakat 75 bp artış piyasa artık beklemiyor, dolayısıyla faizlerin gücü zayıflayacak, bu da dolar endeksinde zayıflamaya sebep olabilir, dolar harici majör para birimlerinde artış görme ihtimali artabilir, altının onsu toparlanıp tekrar 1850'li seviyelere çıkabilir. Ayrıca altın kaos sever, savaşların hala aktif olduğunu, gerginliğin devam ettiğini de not etmekte fayda var. Dev şirketlerde son dönemlerde açıklanan kazanç raporları daha olumlu bir tablo sundu. Globalde fed baskısının azalacağını tahvil fiyatlarından da tahmin edebilmekteyiz.

Seçimin yaklaşması, dolara uygulanan baskının azalması, dünyadaki kaosa iştahlanan altın seçeneği, kriptolardaki çöküşün boğaya dönme ihtimali, yabancı şirket hisselerine artan iştah ile bolca seçeneğin masada olması, BIST'ten yatırımcı koparabilir ve para çıkışı yaşanabilir.

Grafiğe baktığımızda, çizilen zigzaglar semboliktir, birebir olacak diye bir iddiamız yok, piyasadan kontrollü bir çıkış beklediğimizi ifade etmek istedik. Kısacası ben fiyatların beyaz trend çizgisine temas etmesini bekliyorum. Aşağıda kırmızı band hedef fiyat aralığıdır. Beyaz trend çizgisine temasın hangi seviyede gerçekleşeceğini şu an söylemek zor olsa da kırmızı hedef bandı olan 3155 seviyesine kadar çekilmesi muhtemel beklentim.

Yatırım kişisel bir şeydir, benim öngörüm BIST100 için bu şekilde, piyasalar dinamiktir, değişkendir, karmaşıktır ve en önemlisi de duygusuzdur. Haber akışları, olağanüstü durumlar hayatın akışını değiştirebilir. Dolayısıyla beklentiler de değişebilir. Revizyon bu işin doğasıdır. Yatırım yaparken dikkatli olmanızı ve kimsenin etkisinde kalmadan, kendi iradenizle karar vermenizi dileyerek, yazımı sonlandırıyorum.
Nota
Bu da büyük tablo
syot kilat
Pesanan dibatalkan
Biraz önce açıklanan 200 milyar tl'lik kgf nedeniyle hedefimde revize yapma gereği duyduğumdan işlemi iptal ediyorum. Hedef seviyeleri değiştirme ve pozitif havanın devam etme olasılığı yüksek.
BISTbist100borsaborsaistanbulendeksFundamental AnalysisTrend AnalysisWave AnalysisXU100xu100analizxu100bist

Penafian