Yeni Haftanın Gündemi & BIST 100 Stratejisi

Yeni hafta Kasım ayının veri bakımından en sakin haftası olacak. Daha çok ABD verileriyle geçecek haftanın başlığı öncü PMI verileri ve uzun süredir takip edilen ABD-Çin arasında imzalanması beklene Faz-1 ticaret anlaşması olacak. Ancak Financial Times’ın perşembe günkü yazısında yer alan bir habere göre Washington ve Pekin arasında 16 aydır devam eden ticaret savaşlarını ilk olarak anlaşmaya bağlaması beklenen 1. Faz ticaret anlaşmasının zora girdiği ve ABD’nin 15 Aralık’a ertelediği yeni ek tarifeler uygulama kararına yetişmeyeceği yazılıyor. Uzun süredir beklenen anlaşma bir türlü gelmese de geçen hafta boyunca borsa gibi risk iştahı yüksek varlıklar bu haberle satın alındılar. Dolayısıyla bu tarz haberler ve aradan uzun zaman geçmesi bu alımların yerini kar satışlarına bırakmasına neden olabilir ki geçen hafta ABD endeksleri zirvelerini tazelemişlerdi. Bu haber veya yeni yayımlanacak haberlerin kamuoyu nezdindeki algısı izlenecek ve yatırımcıların risk iştahı yeni haftada takip edilecek. Bu hafta 19 Kasım Salı günü Macaristan, 20 Kasım günü Çin Merkez Bankası 1 yıllık faiz kararı, 21 Kasım günü Endonezya, G.Afrika ve 22 Kasım Cuma günü de Kolombiya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Ayrıca 20 Kasım Çarşamba günü de Fed’in Ekim ayına ait FOMC tutanakları yayımlanacak.

Türkiye
Haftanın Türkiye takvimi pek fazla yoğun değil ve açıklanacak veriler de minör önem düzeyinde. Örneğin 18 Kasım Pazartesi günü ekim ayına ait konut satış istatistikleri ile eylül ayına ait kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklanacak. 19 Kasım Salı günü TCMB’nin açıklayacağı uluslararası yatırım pozisyonu gelecek. Uluslararası Yatırım Pozisyonunda toplam finansal varlıklar ile toplam finansal yükümlülüklerin farkı, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu olarak adlandırılmaktadır. Başka bir deyişle, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu; Türkiye'nin yurt dışından alacaklarıyla, Türkiye'nin yurt dışına borçlarının net farkını işaret eder. 21 Kasım Perşembe tüketici güven endeksi açıklanacak.

Avrupa

18 Kasım Pazartesi günü ECB’nin finansal istikrar raporu yayımlanacak. Finansal İstikrar Raporu yılda iki kez yayınlanır ve Euro Bölgesi’ndeki finansal istikrara yönelik potansiyel risklerin genel bir görünümünü sunar. Finans endüstrisinde ve kamuda Euro Bölgesi’nin finansal istikrar konusundaki sorunlarına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlar. 19 Kasım günü Euro Bölgesine ait cari işlemler dengesi açıklanacak. 21 Kasım Perşembe günü ECB’nin para politikası tutanakları yayımlanacak. ECB son olarak 1 Kasım itibariyle aylık 20 milyar Euro tahvil alımına başlamıştı. Bu rapor içerisinde tahvil alımlarından önce üyelerin bu kararı alma şartları öğrenilecek ve ileriye yönelik Euro bölgesi verileri hakkında sözlü yönlendirme oluşturacak. Haftanın son işlem günü olan 22 Kasım Cuma Almanya 3.çeyrek GSYH verilerinin revizesi ve kasım ayına ait imalat PMI rakamlarını öreneceğiz. Hem Almanya’nın hem de Euro Bölgesinin gelecek PMI imalat rakamları öncü veriler olacağı için piyasada fiyat anlamında oynaklığa sebebiyet verebilir.

ABD
ABD’nin en önemli konusu Çin ile olan ticaretine yönelik 16 aydır devam eden anlaşmazlıklar olurken, Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow, ABD ve Çin'in bir ticaret anlaşmasına yaklaştığını, Pekin ile 16 aylık ticaret savaşının sona ermesi konusunda çok yapıcı görüşmeler yapıldığını bildirdi. Bir aydan daha kısa bir süre önce iki taraf da prensipte anlaşmaya varıldığını teyit etmiş olsalar da, henüz daha anlaşma olmaması endişeleri de artırıyor. 19 Kasım Salı günü inşaat izinleri ve konut başlangıçları açıklanacak. Gelecek olan verilerin önem düzeyi çok yüksek olmadığı gibi piyasa koşullarına da fazla etki etmeyebilir. 20 Kasım Çarşamba günü ekim ayına ait FOMC toplantısının tutanakları yayımlanacak. Daha evvel Kongrede Powell’ın sunumunda Fed’in ulaştığı faiz düzeyinin güncel ekonomi adına uygun olduğunu belirtse de daha fazla faiz indirimine yeşil ışık yakan üyelerin olup olmaması ya da 2020 öngörüleri raporda merak edilen konulardan olacak. 21 Kasım Perşembe günü mevcut ev satışları verileri ile cuma günü yine ABD adına öncü imalat PMI verileri takip edilecek.

BIST Strateji
Kasım ayında yukarı yönlü bir seyrin izlendiği ve bu haftada iyimser beklentilerle pozitif seyrin devam ettiği BIST-100 Endeksi, dün kritik görüşme sonrasında etkili olan kâr satışlarının etkisiyle günü %1,00’lık düşüşle 103.781 puandan tamamladı. Yeni güne hafif alıcılı bir açılışla başlayan endekste 103.000 üzerinde kalıcılık korunduğu sürece kısa vadede pozitif görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde 105.000 ve 106.000 seviyeleri güçlü direnç seviyeleri olup, 2019 yılı zirvesinin bulunduğu 106.000 üzerindeki kapanışlarla alımların hız kazanabileceğini değerlendiriyoruz. Olası geri çekilmelerde ise 103.300 – 103.000 aralığı ilk destek bölgesi olup, devamında 101.250 ve 500 günlük basit ortalama (100.600) gündeme gelebilir. ABD ile olan ilişkilerde var olan sorunlar halen daha masada ama bu yükselmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Fakat yatırımcıların da uzun vadeli aksiyon almasını engelliyor. Bu nedenle geri çekilmeler 103,000 üzerinde alım yönlü 105,500-105,800'lere doğru değerlendirilebilir. Ancak 103,000 altında stop loss ile alım biteceği için burann gerisinde biraz daha piyasa izlenebilir. Çünkü son dönemdeki algo işlemler sebebiyle piyasa yön kopukluğu yaşıyor.
ajandaBeyond Technical AnalysisBISTbist100stratejiTrend Analysis

Juga pada:

Penafian