Endeks Mevcut Direncini Kıramadı, 90.000-90.300 En Önemli Direnç ABD-Çin arasındaki görüşmelere odaklanan küresel hisse senedi piyasalarında görüşmelerin sonlanmasının ardından bir miktar kar satışı eğilimi dikkat çekiyor. İçeride de önceki günlerde olduğu gibi BIST küresel hisse senedi hareketlerine uyum sağlarken, kurlar iç gündeme biraz daha hassas hareket ediyor. Dün 91.000 civarında dalgalanan endeksin bu seviye üzerinde kalıcı olunup olunamayacağını takip edeceğiz. Endekste kısa vadeli düşüş trendinin sonlandığını söylemek için 91.000 üzerinde kapanışlar görmeye devam etmemiz gerekiyor. Kısa vadede takip ettiğimiz 88.500-91.000 kanalının henüz kırıldığını teyit edeilemiyor. Olası geri çekilmelerde ilk destek 89.300’de iken ana destek noktası olarak 88.500’ü takip ediyoruz.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız? Ocak ayının hem ekonomik hem de siyasi gelişmeler bakımından en kritik haftasına başladık. İçeride ve dışarıda yaşanacak gelişmeler fiyatlamalar üzerinde hakim olacak. Geçen haftalardan kalan gelişmelerin de birçoğunun belirsizliği devam ederken yeni haftada da izlenecek konular arasında yer alacak. İlk olarak haftanın en önemli gelişmeleri olarak karşımıza içeride TCMB’nin PPK toplantısı, dışarıda ise Brexit oylaması karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra yurtiçinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi olmak üzere açıklanacak majör veriler takip edilecek. Diğer yanda ABD’de Trump ile Demokratlar’ın Meksika sınırına duvar örülme konusunda anlaşamaması nedeniyle Federal Hükümetin kısmen kapalı olması nedeniyle takvimde olan bazı verilerin açıklanamadığını görüyoruz. ABD’de kapalı hükümet konusu yeni haftada da takip edilecek. Fitch geçen hafta çözümsüzlüğün uzaması halinde notunu düşürürüz uyarısında bulunurken, ABD’nin son not indirimi 2015 yılında gerçekleşmişti. Oldukça yoğun bir haftaya başlarken aynı zamanda küresel risk iştahının da korunduğunu hatırlatalım.
Türkiye Bu haftaki ekonomik gelişmelerde yeni haftaya kasım ayı sanayi üretimi ile başlıyoruz. Ekim ayında aylık %0,2, yıllık bazda ise %1,2 artış gösteren sanayi üretiminin kasım rakamları 4.çeyrek büyüme tahminlerini biraz daha belirginleştirecek. Döviz kuru ve enflasyon göstergelerinin bir miktar daha istikrarlı hale geldiği kasım ayı bu anlamda sanayi verisi bakımından önemli olacak. 15 Ocak Salı günü ekim ayı işsizlik oranı açıklanacak. Haftanın en önemli yurtiçi gelişmesi ise 16 Ocak Çarşamba günü faiz kararı için bir araya gelecek olan PPK toplantısı olacak. Aralık ayında gerçekleşen toplantıda para politikalarında sıkı duruşun korunacağına işaret eden faiz karar metninde olası değişiklikler fiyatlarda dalgalanmalara yol açabilir. Son dönemde deflasyonist sürecin başlamasıyla beraber ekim ayında gördüğü %25,2 TÜFE burada zirve yapmış ve son durumda %20,3 seviyesine kadar gerilemişti. Aralık toplantısında da TCMB faiz indirimine gidecek şeklinde oluşan beklentiler sonuç olarak kur tarafında spekülatif hareketler yaşanmasına sebep olmuştu. TCMB’nin sözlü yönlendirmeye gitmeden faizlerde bir değişikliğe gitmesi piyasa açısından cesur bir adım olur. Bu nedenle ihtiyatlı davranmak açısından olası faiz metnindeki değişiklikler de gelecekteki faiz fiyatlaması kadar önemli olabilir.
Avrupa Avrupa kıtasının bu haftaki en önemli gündemi 15 Ocak’ta yapılacak Brexit oylaması olacak. 29 Mart tarihinde tamamen Birlik’ten çıkacak olan Birleşik Krallık’ın ana gündemi bu ayrılık anlaşmalı mı olacak yoksa anlaşmasız mı. Bu nedenle 15 Ocak’ta Parlamentoda yapılacak Brexit oylaması daralan zaman karşısında önemli olacak. İngiltere'de hükümet Brexit süreci ile ilgili olarak Avam Kamarası'nda Pazartesi ve Salı günü yapılan oylamaları kaybetti. alı günü yapılacak oylamada Brexit anlaşmasını reddetmesi halinde, hükümetin 3 gün içinde yeni planlarını açıklamasını öngörüyor. Bu da, ikinci referandum gibi alternatiflerin önünün açılabilmesi demek. Bölgenin ekonomik gelişmelerine baktığımızda ise bu sefer Euro Bölgesi olarak ele alıyoruz. Pazartesi günü Euro Bölgesi sanayi üretim verisi açıklanacak. Son dönemde iyi sinyaller gelmediğini ve beklentilerin de aylık bazda %0,7, yıllık bazda ise %1,4 daralma olduğunu söyleyebiliriz. Bölge ekonomisi aynı zamanda Türk ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. 16 ocak Çarşamba günü Almanya’nın TÜFE verileri, 17 Ocak Perşembe günü ise Euro Bölgesi TÜFE verileri önemli olacak.
ABD Bu hafta ABD’den yoğun veri takvimi bizleri bekliyor. Pazartesi günü Fed Başkanı Powell’ın konuşması önemle takip edilecek. Son yaptığı konuşmadan sonra Fed’in dümenini daha yumuşattığı görülürken, verdiği güvercin mesajlarla dolardın diğer para birimleri karşısında değer kaybına uğramasına yol açmıştı. 15 Ocak Salı günü ABD’den ÜFE verileri açıklanacak. 16 Ocak Çarşamba günü ise açıklanacak perakende satışlar, fabrika siparişleri ve ithalat fiyat endeksi verileri önemli olacak. Son dönemde ABD’nin 2019 yılında resesyona girip girmeyeceği tartışmaları devam ederken, bu anlamda fabrika siparişleri ve perakende satışlar verileri oldukça önemli olacak. 17 Ocak Perşembe günü inşaat izinleri, toptan satış stokları ve yeni konut satışları verisi günün dolar ve çaprazlarına etki edebilecek kuvvette verileri olacak. Cuma günü ise kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek.
Herkese şimdiden iyi bir hafta sonu diliyorum. Sevdikleriniz hep yanınızda olsun,
Maklumat dan penerbitan adalah tidak dimaksudkan untuk menjadi, dan tidak membentuk, nasihat untuk kewangan, pelaburan, perdagangan dan jenis-jenis lain atau cadangan yang dibekalkan atau disahkan oleh TradingView. Baca dengan lebih lanjut di Terma Penggunaan.